marți, 19 iunie 2018

Unde se pot depozita celulele stem


Celulele stem sunt cele care alcatuiesc intregul nostru organism si au abilitatea de a se inmulti pentru o perioada lunga de timp, fiind nespecializate, ceea ce presupune ca se pot dezvolta in diferite alte tipuri de celule. Primele celule stem din corpul uman sunt cele care se gasesc in embrion, iar de aici se vor naste ulterior toate celelalte celule, tesuturi si organe din corp. Asadar, atunci cand se specializeaza vor prelua functiile avute de celelalte 220 de tipuri de celule si se vor putea reproduce la infinit. Avantajul este ca acestea pot fi depozitate intr-o banca speciala si utilizate oricand se doreste de-a lungul timpului intrucat proprietatile sunt pastrate.

Exista mai multe tipuri de celule stem, printre care cele adulte, cele embrionare si cele pluripotent induse. Primele amintite sunt cele care se gasesc la bebelusi, copii si adulti, in diferite organe, de la inima, creier, plamani si nu numai si impun o limita: aceea de a fi folosite doar pentru organele de unde provin. In schimb, cele embrionare sunt mult mai flexibile, in sensul ca pot prelua orice functie si pot fi prelevate in diferite momente, de regula din sangele cordonului ombilical. Nu in ultimul rand, cele pluripotent induse sunt cele adulte, dar care sunt reprogramate in laborator pentru a prelua functiile oricarei celule se doreste.

Cordonul ombilical
Celulele stem prelevate din sangele cordonului ombilical sunt mult mai tinere si mai flexibile in comparatie cu cele adulte ce provin din diferite surse precum maduva spinarii. Astfel, atunci cand sunt recoltate si depozitate intr-o banca speciala avantajele sunt nenumarate, incepand de la riscul minim de a duce la complicatii atunci cand sunt folosite in cazul unui transplant. De asemenea, acestea sunt accesibile imediat si pot minimiza evolutia bolii in cazul tratamentului timpuriu.

Procedura
Astfel, sangele cordonului ombilical este prelevat imediat dupa nastere, iar acesta este transportat catre o banca specializata precum StemSure, unde este testat, procesat, si apoi depozitat pe termen lung, astfel incat nu isi va pierde din proprietati. Cu toate ca celulele stem se gasesc si in maduva osoasa, in folicului de par, in dintii bebelusilor, in grasime, muschi si sangele care circula, de multe ori sunt impuse limite, iar performantele acestora nu se ridica la nivelul celor aduse de celulele stem embrionare.

Avantajele depozitarii sunt multiple la o banca privata, astfel ca atunci cand este nevoie celulele stem pot fi utilizate pentru diferite tratamente de catre donatori. In schimb, in cazul bancilor publice, donarile se fac anonim, motiv pentru care sunt folosite de catre cei care au nevoie, fara a exista vreo garantie in acest sens. Asadar, StemSure reprezinta locul ideal catre care te poti orienta, beneficiile fiind multiple, iar preturile sunt accesibile pentru toate buzunarele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu