vineri, 25 mai 2018

Copilul tau se joaca in liniste?


Stim cu totii copiii care nu pot sta linistiti, care nu par sa asculte, care nu respecta instructiunile indiferent cat de clar le prezinti sau care au comentarii inadecvate in momente nepotrivite. Uneori, acesti copii sunt etichetati ca obraznici sau criticati pentru ca sunt lenesi si nedisciplinati. Este normal ca, ocazional, copiii sa uite sa-si faca temele, sa viseze in timpul orelor de curs, sa se manifeste fara sa gandeasca inainte sau sa nu „aiba stare” atunci cand sunt la masa. Dar neatentia, impulsivitatea si hiperactivitatea sunt, de asemenea, semne ale tulburarii de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD sau ADD). Adevarul despre ADHD este ca poate duce la probleme atat acasa cat si la scoala si poate afecta capacitatea copilului de a invata si a se intelege cu ceilalti, motiv pentru care parintii trebuie sa fie atenti la semne. 

Cum se poate identifica
Semnele si simptomele apar de obicei inainte de varsta de sapte ani si adevarul despre ADHD este ca poate fi dificil sa se faca distinctia intre problema si comportamentul normal al copilului. Daca observi doar cateva semne sau daca simptomele apar numai in anumite situatii, probabil ca nu este vorba de ADHD. Pe de alta parte, daca copilul manifesta o serie de semne si simptome ADHD care sunt prezente in toate situatiile, atat la domiciliu, cat si la scoala si la joaca, este indicat ca parintii sa ia decizia de a merge cu cel mic la specialist. Diagnosticul se face in primul rand prin revizuirea istoricului comportamental al copilului, insa pentru a ajunge la un diagnostic precis, este importanta identificarea altor probleme care pot aparea impreuna cu ADD, cum ar fi stima de sine scazuta, depresia, abuzul de substante sau tulburarile familiale.

Care sunt semnalele de alarma
Daca copilul prezinta cel putin opt dintre urmatoarele comportamente cel putin o perioada de sase luni, este indicata luarea in considerare a unei evaluari efectuate de o echipa de profesionisti din domeniul ADHD: adesea se joaca cu degetele de la mana sau leagana picioarele si se agita in timp ce sta pe scaun; ii este dificil sa ramana in scaun atunci cand ii este cerut sa faca acest lucru; este usor distras de stimuli externi; adesea spune raspunsuri la intrebari ce nu au fost finalizate; ii este dificil sa urmeze instructiunile altora; adesea isi muta interesul de la o activitate neterminata la alta; are dificultati in a se juca in liniste; adesea vorbeste excesiv; adesea intrerupe discutiile sau activitatile altora; adesea nu pare sa asculte ceea ce i se spune; deseori pierde lucrurile necesare pentru activitatile de la scoala sau de acasa, se angajeaza in activitati periculoase fizic, fara a lua in considerare posibilele consecinte si nu numai.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu